PUTHIYA KALVISELVAM

 

 

 

 

Just an educational website

NEET BIOLOGY CHAPTER WISE MCQ UNIT 8 BIOLOGY AND HUMAN WELFARE 12 Bio Zoology Chapter -7 Human Health and Diseases One mark Q&A Part June-2022 Focus on Success

Bacterial and viral diseases 

Rabies virus

Bacterial diseases

53. Symptoms of Bubonic plague is/are

a. Fever  

b. Headache

c.Swollen lymph nodes

d. All the above

Answer:All the above

54. Diphtheria is caused by

a. Bacteria

b. Virus

c. Fungi

d. Helminthes

Answer: Bacteria

55. Diphtheria is caused by

a. Shigella sp.

b. Yersinia pestis

c. Corynebacterium diphtheriae

d. Vibrio cholerae

Answer: Corynebacterium diphtheriae

56..The infection site of diphtheria causing bacteria Corynebacterium diphtheriae is

a. Intestine

b. Lymph nodes

c. Larynx, skin, nasal and genital passage

d. Lungs

Answer: Larynx, skin, nasal and genital passage

57. Mode of transmission of diphtheria causing  bacteria Corynebacterium diphtheriae is

a. Food and water contaminated by faeces / faecal oral route

b. Rat flea vector Xenopsylla cheopis

c. Droplets from infected person

d. Through wound infection

Answer: Droplets from infected person

58. Symptoms of diphtheria is/are

a. Abdominal pain 

b. Fever, sore throat, hoarseness and difficulty in breathing

c. Blood and mucus in the stools

d. All the above

Answer:Fever, sore throat, hoarseness and difficulty in breathing

59. Cholera is caused by

a. Bacteria

b. Virus

c. Fungi

d. Helminthes

Answer: Bacteria

60. Cholera is caused by

a. Shigella sp.

b. Yersinia pestis

c. Corynebacterium diphtheriae

d. Vibrio cholerae

Answer: Vibrio cholerae

61..The infection site of Cholera causing the bacteria Vibrio cholerae is

a. Intestine

b. Lymph nodes

c. Larynx, skin, nasal and genital passage

d. Lungs

Answer: Intestine

62. Mode of transmission of Cholera causing  bacteria Vibrio cholerae

 is

a. Contaminated food and water/ faecal oral route

b. Rat flea vector Xenopsylla cheopis

c. Droplets from infected person

d. Through wound infection

Answer: Contaminated food and water/ faecal oral route

63.. Symptoms of Cholera is/are

a. Severe diarrhoea and dehydration

b. Fever, sore throat, hoarseness and difficulty in breathing

c. Blood and mucus in the stools

d. All the above

Answer: Severe diarrhoea and dehydration

64. Tetanus is caused by

a. Bacteria

b. Virus

c. Fungi

d. Helminthes

Answer: Bacteria

60. Tetanus is caused by

a. Clostridium tetani

b. Yersinia pestis

c. Corynebacterium diphtheriae

d. Vibrio cholerae

Answer: Clostridium tetani

61.The infection site of the tetanus causing bacteria Clostridium tetani is

a. Bone

b. Lymph nodes

c. Nasal and genital passage

d. Muscles (Spasm) 

Answer: Muscles (Spasm) 

62. Mode of transmission of tetanus causing  bacteria  Clostridium tetani

 is

a. Contaminated food and water/ faecal oral route

b. Rat flea vector Xenopsylla cheopis

c. Droplets from infected person

d. Through wound infection

Answer: Through wound infection

63.Symptoms of tetanus is/are

a. Severe diarrhoea and dehydration

b. Fever, sore throat, hoarseness and difficulty in breathing

c. Rigidity of jaw muscle, increased heart beat rate and spasm of the muscles of the jaw and face

d. All the above

Answer: Rigidity of jaw muscle, increased heart beat rate and spasm of the muscles of the jaw and face

64. Tetanus is otherwise known as 

a. Bacillary dysentery

b. Black death

c. Lock jaw

d. Enteric fever

Answer: Lock jaw

65.Typhoid is caused by

a. Bacteria

b. Virus

c. Fungi

d. Helminthes

Answer: Bacteria

66. Typhoid is caused by

a. Clostridium tetani

b. Yersinia pestis

c. Salmonella typhi

d. Vibrio cholerae

Answer: Salmonella typhi

67.The infection site of the typhoid causing bacteria Clostridium tetani is

a. Intestine

b. Lymph nodes

c. Nasal and genital passage

d. Muscles (Spasm) 

Answer: Intestine

68. Mode of transmission of typhoid causing  bacteria  Clostridium tetani

 is

a. Through contaminated food and water

b. Rat flea vector Xenopsylla cheopis

c. Droplets from infected person

d. Through wound infection

Answer: Through contaminated food and water

69.Symptoms of typhoid is/are

a. Headache, abdominal discomfort, fever and diarrhoea

b. Fever, sore throat, hoarseness and difficulty in breathing

c. Rigidity of jaw muscle, increased heart beat rate and spasm of the muscles of the jaw and face

d. All the above

Answer: Headache, abdominal discomfort, fever and diarrhoea

70. Typhoid is otherwise known as 

a. Bacillary dysentery

b. Black death

c. Lock jaw

d. Enteric fever

Answer: Enteric fever

71. Pneumonia is caused by

a. Bacteria

b. Virus

c. Fungi

d. Helminthes

Answer: Bacteria

72. Pneumonia is caused by

a. Clostridium tetani

b. Yersinia pestis

c. Salmonella typhi

d. Streptococcus pneumoniae

Answer: Streptococcus pneumoniae

73.The infection site of the pneumonia causing bacteria Clostridium tetani is

a. Intestine

b. Lymph nodes

c. Nasal and genital passage

d. Lungs 

Answer: Lungs

74. Mode of transmission of pneumonia causing  bacteria  Clostridium tetani

 is

a. Through contaminated food and water

b. Rat flea vector Xenopsylla cheopis

c. Droplets from infected person

d. Through wound infection

Answer: Droplets from infected person

75.Symptoms of pneumonia is/are

a. Headache, abdominal discomfort, fever and diarrhoea

b. Fever, sore throat, hoarseness and difficulty in breathing

c. Fever, cough, painful breathing and brown sputum

d. All the above

Answer: Fever, cough, painful breathing and brown sputum

76. Tuberculosis is caused by

a. Bacteria

b. Virus

c. Fungi

d. Helminthes

Answer: Bacteria

77. Tuberculosis is caused by

a. Mycobacterium tuberculosis

b. Yersinia pestis

c. Salmonella typhi

d. Streptococcus pneumoniae

Answer: Mycobacterium tuberculosis

78.The infection site of the tuberculosis causing bacteria Mycobacterium tuberculosis is

a. Intestine

b. Lymph nodes

c. Nasal and genital passage

d. Lungs 

Answer: Lungs

79. Mode of transmission of tuberculosis causing  bacteria  Mycobacterium tuberculosis

 is

a. Through contaminated food and water

b. Rat flea vector Xenopsylla cheopis

c. Droplets from infected person

d. Through wound infection

Answer: Droplets from infected person

80.Symptoms of tuberculosis is/are

a. Headache, abdominal discomfort, fever and diarrhoea

b. Fever, sore throat, hoarseness and difficulty in breathing

c. Fever, cough, painful breathing and brown sputum

d. Thick mucopurulent nasal discharge

Answer: Thick mucopurulent nasal discharge

Viral diseases

81. ______are the smallest intracellular obligate parasites, which multiply within living cells

a. Bacteria

b. Viruses

c. Fungi

d. Helminthes

Answer: Viruses 

82. Match it

Abbreviations of VaccinesFull Form of Vaccines
IOPViMeasles, Mumps Rubella
IIMMRiiOral Polio Vaccine
IIIHAViiiHepatitis B Virus
IVHBivHepatitis A Virus
aI-iII-iiIII-ivIV-iii
bI-ivII-iiiIII-iiIV-i
cI-iiII-iIII-ivIV-v
dI-iiiII-iiIII-ivIV-i
AnswercI-iiII-iIII-ivIV-v

83. The full form of HIB is

a. Histone Influenzae B vaccine

b. Hill Influenzae Bacillus vaccine

c. Histone Influenzae Bacillus vaccine

d. H influenzae B vaccine

Answer: H influenzae B vaccine

84. Toxoid Vaccine for Diphtheria was discovered by

a. Emil von Behring

b. Edward Jenner

c. Robert Koch

d. M.Theiler

Answer: Emil von Behring

85. Vaccine Against Smallpox discovered by

a. Emil von Behring

b. Edward Jenner

c. Robert Koch

d. M.Theiler

Answer: Edward Jenner

86. The vaccine Cellular Immunity to tuberculosis was discovered by

a. Emil von Behring

b. Edward Jenner

c. Robert Koch

d. M.Theiler

Answer: Robert Koch

87. Vaccine Against Hepatitis B was discovered by

a. Blumberg

b. Edward Jenner

c. Robert Koch

d. M.Theiler

Answer: Blumberg

88. Yellow fever vaccine was discovered by

a. Blumberg

b. Edward Jenner

c. Robert Koch

d. M.Theiler

Answer: M.Theiler

89.  M.Theiler was got the nobel prize for the discovery of Yellow fever vaccine in the year of

a. 1951

b. 1901

c. 1976

d. 1986

Answer:1951

90. Emil von Behring was got the nobel prize for the discovery of Toxoid Vaccine for Diphtheria in the year of 

a. 1951

b. 1901

c. 1976

d. 1986

Answer:1901

91. Which of the following vaccines is/are injectable vaccines?

a. Sabin Vaccine

b. Salk Vaccine

c. Both Salk Vaccine and Sabin Vaccine

d. None of the above

Answer: Salk Vaccine

92. Viruses can

a.Invade living cells only

b. Viruses forcing the cells to create new viruses

c. Invade living cells and forcing the cells to create new viruses

d. Invade living cells only

Answer: Invade living cells and forcing the cells to create new viruses

93. Rhino viruses cause one of the most infectious human ailments called 

a. Enteric fever

b. The common cold  

c. Typhus fever

d. Fever

Answer: The common cold  

94. Match it

Types of viral diseasesOrgans were in symptoms produced
IPneumotropic diseasesiCentral nervous system affected by rabies and polio
IIDermotropic diseasesiiBlood and visceral organs affected by yellow fever and dengue fever
IIIViscerotropic diseasesiiiSkin and subcutaneous tissues affected by chicken pox and measles
IVNeurotropic diseasesivRespiratory tract infected by influenza
aI-iII-iiIII-ivIV-iii
bI-ivII-iiiIII-iiIV-i
cI-iiII-iiiIII-iIV-iv
dI-iiiII-iiIII-ivIV-i
AnswerbI-ivII-iiiIII-iiIV-i

95. Common cold is caused by more than 150 different strains of ____

a. Rhinoviruses

b. Retro viruses 

c. Rabies viruses

d. Polio viruses

Answer: Rhinoviruses 

96. Answer it

Assertion:- Moreover Rhinoviruses RNA genome keeps changing due to mutation.

Reason:-  Hence it is very difficult to prepare a common vaccine for the disease

a) Both Assertion and Reason are true and Reason explains Assertion correctly. 

b) Both Assertion and Reason are true but Reason is not the correct explanation of Assertion. 

c) Assertion is true , but Reason is false. 

d) Both Assertion and Reason are false.

Answer: Both Assertion and Reason are true and Reason explains Assertion correctly

97. _______is a zoonotic virus (transmitted from animals to humans) and also transmitted through contaminated food. In infected people, it causes a range of illnesses from asymptomatic infection to acute respiratory illness and fatal encephalitis.

 a. Nipah virus

b. Retro viruses 

c. Zika viruses

d. Polio viruses

Answer: Nipah virus

98. Swine flu was first recognised in the

a. 1951

b. 1919

c. 1976

d. 1986

Answer:1919

99. Swine flu was

a. Pandemic

b. Epidemic

c. Endemic

d. All the above

Answer:Pandemic 

100. Swine flu is caused by the

 a. Rhinoviruses strain

b. Hepatitis virus strain 

c. Zika viruses

d. H1N1 virus strain

Answer: H1N1 virus strain

 101. Symptoms of Swine flu  include 

a. Fever, cough, sore throat

b. Chills, weakness and body aches

c. Both a & b

d.None of the above

Answer: Both a & b

102. Who  is/are  at risk from a severe infection of Swine flu?

a. Children

b. Pregnant women

c. Elders

d.All the above

Answer: All the above

103. Which of the following is commonly called jaundice?

a. Viral Hepatitis

b. Liver cirrhosis

c. Hepatocellular Carcinoma

d.All the above

Answer: Viral Hepatitis

104. In which of the following country/countries the viral hepatitis common?

a. Eastern Europe

b. Africa 

c. Asia

d.All the above

Answer: All the above

105. How many types of viral hepatitis are there?

a. 3

b. 4

c. 5

d.6

Answer: 6

106.Find the incorrect statement about Viral hepatitis symptoms

 I. In the early stage the liver is enlarged and congested. 

II. In later stages the liver becomes huge and yellowish or greenish.

III.  The symptoms in the early phase include fever, anorexia, nausea, vomiting, epigastric discomfort, pains in muscles and joints.

IV. The urine is dark and the stool is pale. 

V. Splenic enlargement is sometimes present.

a. I and II only

b. III,IV and V only

c. II only

d.All the above

Answer:II only

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Related Post