AIIMS NEET U 10 TNPSC UPSC ECOLOGY-POPULATION PART 5 – BRIGHT FOCUS TO SUCCESS

\"POPULATION

ORGANISMS AND ENVIRONMENT, POPULATION AND SPECIES  

1. What constitutes the most important boundary between different species?

a) Reproductive isolation

b) Mode of nutrition

c) Habitat

d) Behaviour

Answer: Reproductive isolation

2. Offspring of a stallion (Male horse) and janet (Female donkey) is called_______

a) Mule

b) Mare

c) Stajon

d) Hinny

Answer: Hinny

3. Area covered by members of a species in search of food and mates is called________

a) Habit

b) Habitat

c) Range

d) Home range

Answer: Home range

4. Crow also incubates the eggs of___

a) Cuckoo

b) Swan

c) Parrot

d) Pigeon

Answer: Cuckoo

\"
Crow also incubates the eggs of Cuckoo

5. Pheromones of insects are used as

a) Means of communication

b) Chemicals of unknown utility

c) Growth promoters

d) mimicry

Answer:  Means of communication

6. Halophytes growing on clay are called as________ 

a) Hydrophilous

b) Lithophilous

c) Pelophilous

d) Xerophilous

Answer: Pelophilors

7. Members of a biological species are potentially able to________

a) Interbreed

b) Introgress

c) Express all the same genes

d) Inbreed

Answer: Interbreed

8. Study of communities, especially their environmental relationship and structure, is known as 

a) Gynecology

b) Phytosociology

c) Autoecology

d) Synecology

Answer: Synecology

9. When the organisms live together in such a manner that one organism is benefited while the other remains unaffected. This type of association is called________

a) Commensalism

b) Symbiosis

c) Mutualism

d) Parasitism

Answer: Commensalism

10. Human population shows________ growth curve

a) Z-shaped growth curve

b) S-shaped growth curve

c) J-shaped growth curve

d) All the above

Answer: S-shaped growth curve

BIOTIC COMMUNITY AND SUCCESSION

11. Primary succession starts with______

a) Shrubs

b) Plants

c) Lichens

d) Fungi

Answer: Lichens

12. Biotic potential is counteracted by_______

a) Competition

b) Limited food supply

c) Predation

d) All the above

Answer: All the above

13. Mostly agriculture makes use of plants from _____

a) Late primary succession

b) Late secondary succession

c) Early primary succession

d) Early secondary succession

Answer: Early secondary succession

14. The animals which preys the other living species is known as ________

a) Primary consumer

b) Parasite

c) Predator

d) Canabalistic

Answer: Predator

15. An association between a sea anemone Adamsia, and a hermit crab (Paguroidea) living in a gastropod shell is

a) Mutualism

b) Amensalism

c) Protocooperation

d) Commensalism

Answer: Commensalism

16. Mimicry is a tactic for________

a) Becoming conspicuous

b) Concealing from predator

c) Concealing from prey

d) Both Concealing from predator  and Concealing from prey

Answer: Both Concealing from predator  and Concealing from prey

17. Series of changes on previously haren area is known as

a) Primary succession

b) Secondary succession

c) Sere

d) Climax community

Answer: Primary succession

18. Secondary succession will not be completed if the bared area is invaded by_____

a) Eichhornia

b) Sphagnum

c) Lantana

d) All the above

Answer: All the above

19. Stick insects (Carausium) mimic like a thin dry branch and dead lead or oak leaf butterfly (Kallima) looks like a dead leaf. It is a tactic of

a) Concealing aggressive mimicry

b) Warning alluring mimicry

c) Concealing protective mimicry

d) Warning mimicry

Answer: Concealing protective mimicry

20. Palatable viceroy butterfly Limenitis archippus resembles a distasteful monarch butterfly ( Donasus plexippus) for its protection. This is called______

a) Concealing mimicry

b) Alluring mimicry

c) Aggressive mimicry

d) Warning mimicry

Answer: Warning mimicry

ECOSYSTEM

21. Which of the following is one way flow rather than a two way or cyclic flow?

a) Sulphur

b) Free energy

c) CarBon

d) Nitrogen

Answer: Free energy

22. Energy and nutrient enter a community by a way of

a) Scavengers

b) Detritivores

c) Producers

d) Consumers

Answer:  Producers

23. Savannahs are known as

a) Grass with scattered trees

b) Dense forests

c) Tropical rainforest

d) Desert 

Answer: Grass with scattered trees

\"Savannahs-
Savannahs- Grass with scattered trees

24. Which of the following communities would have trees ?

a) Plateau

b) Prairie

c) Taiga

d) Flatland

Answer: Taiga

25. Which of the following aquatic ecosystem has very little primary productivity?

a) Lake

b) Swampy land

c) River

d) Estuary

Answer:  River

\"River-
River- very little primary productivity

26. The number of producers within a specified area would be maximum in_____

a) Desert

b) Forest ecosystem

c) Pond ecosystem

d) Grassland

Answer: Pond ecosystem

\"Pond
Pond ecosystem

27. Free floating organisms are termed

a) Neuston

b) Planktons

c) Benthos

d) Pleuston

Answer: Planktons

28.What does the  Ecological niche mean ?

a) Competitive ability

b) Function with habitat

c) Place of dwelling

d) Place of origin

Answer: Function with habitat

29. Energy flow in an ecosystem is_____

a) Unidirectional

b) Multidirectional

c) Bidirectional

d) None of the above

Answer: Unidirectional

30. Green plants are __

a) Second trophic level

b) Third trophic level

c) Complete food chain

d) First trophic level

Answer: First trophic level

\"POPULATION

One thought on “AIIMS NEET U 10 TNPSC UPSC ECOLOGY-POPULATION PART 5 – BRIGHT FOCUS TO SUCCESS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: