AIIMS GATE UPSC-DISEASES-TNPSC NEET MCQ MICROBIOLOGY- PART 4 BRIGHT FOCUS TO SUCCESS

MICROBIAL LABORATORY TECHNIQUES

\"
Microbial laboratory-Diseases- diagnosis

1.Disease causing microbes commonly stained in laboratory. Find the neutral stain which is used for staining the microbes ?

a) Giesma stain

b) Indian ink

c) Methylene blue

d) Congo red

Answer: Giesma stain

2.The microbial growth medium is a

a) Natural medium

b) Semisynthetic medium

c) Synthetic medium

d) Differential medium

Answer: Semisynthetic medium

3. Temperature required for the sterilization  technique vat pasteurization for 30 minutes is ______degree Celsius.

a) 69

b) 80

c) 83

d) 120

4. The chemical nature of lysol is a

a. Antifungal antibiotic

b. Antiseptic 

c. Disinfectant

 d. Antibiotic

Answer: Disinfectant

5. Which of the following obligately intracellular gram negative bacteria (Rickettsia) can be grown on media like blood agar?

a. Salmonella typhi

b. Streptobacillus

c. Diplococcus

d. Lactobacilli    

Answer: Lactobacilli  

6. Which of the following facultative anaerobic gram negative bacteria  can be grown on media like Hektoen enteric media?

a. Salmonella typhi

b. Streptobacillus

c. Diplococcus

d. Lactobacilli    

Answer:  Salmonella typhi   

7. Pure culture otherwise called as 

a)Axenic culture

b) Broth culture

c) Solid media culture

d) None of the above

Answer: Axenic culture

8. Which is the correct statement regarding gram positive and gram negative bacteria.

A.While Gram’ s staining gram positive bacteria , which retain the crystal violet and hence appear deep violet in colour.

B. The cell walls of Gram-negative bacteria are generally thinner than those of gram positive bacteria

C. The outer membrane of Gram-negative cell walls contain LPS known as endotoxin.

D. Gram-positive bacteria cell walls contain very little lipid.

a) A only

b) A and B only

c) C only

d) A,B,C and D

Answer: A,B,C and D

9. Which of the method(s) was used to determine the size of the virus?   

a. Ultrafiltration

b. Ultra-centrifugation at high speed

c. Micrography

d. All of these

Answer :  All of these

10. Which one of the following genus is classified using White -Kauffmann-Le Minor Scheme (Kauffmann white scheme)?

a) Porphyromonas spp.

b) Megamonas spp.

c) Salmonella spp.

d) Prevotella spp.

Answer:  Salmonella spp.

DISEASES CAUSED BY FUNGI-DERMATOMYCOSES

\"
Fungal disease -Athlete\’s foot ( tinea pedis) caused by dermatophytes

11. Disease which caused by the fungi are known as____

a) Mycotic disease

b) Phycotic disease

c) Psychotic disease

d) Protothecosis

Answer: Mycotic diseases

12. The disease caused by the pathogens which already present in in host  but previously asymptomatic is known as

a) Exogenous disease

b) Endogenous disease

c) Chronic disease

d) Acute disease

Answer : Endogenous disease

13. The disease caused by the pathogens in human which from bird droppings is known as

\"Humming
Humming bird

a) Exogenous disease

b) Endogenous disease

c) Chronic disease

d) Acute disease

Answer : Exogenous disease

14.  Candidiasis is a

a) Mycotic disease

b) Phycotic disease

c) Psychotic disease

d) Protothecosis

Answer: Mycotic diseases

15. Candidiasis is a

a) Endogenous origin disease

b) Exogenous origin disease

c) Non contagious disease

d) Metabolic disorder

Answer : Endogenous origin disease

16. Histoplasmosis is a

a) Endogenous origin disease

b) Exogenous origin disease

c) Non contagious disease

d) Metabolic disorder

Answer : Exogenous origin disease

17. Protothecosis otherwise known as

\"algae\"
Algae

a) Mycotic disease

b) Phycotic disease

c) Psychotic disease

d) Algaemia

Answer: Algaemia

18. Sleeping sickness otherwise known as

a) Amoebiasis

b) Leishmaniasis

c) African trypanosomiasis

d) South African trypanosomiasis

Answer : African trypanosomiasis

19. Which one of the following is a heart disease?

a) Amoebiasis

b) Leishmaniasis

c) African trypanosomiasis

d) South African trypanosomiasis

Answer : South African trypanosomiasis

20. Fungus diseases that occur on the nails, skin, hair and mucous membrane are referred to as

a) Superficial mycosis

b) Systemic mycoses

c) Endemic Systemic mycoses

d) All the above

Answer : Superficial mycosis

21. Organisms that cause ringworm or tinea are known as

a) Dermatophytes

b)Phycophytes

c) Mycophytes

d) All the above

Answer : Dermatophytes

22. Ringworm of the scalp caused by ____

a)Trichophyton megnini

b)Trichophyton gallinae

c)Trichophyton mentagrophytes

d) Trichosporon beigelii

Answer : Trichophyton megnini

23. Ringworm in cattle caused by

a) Trichophyton verrucosum

b) Trichophyton gallinae

c) Trichophyton mentagrophytes

d) Trichosporon beigelii

Answer : Trichophyton verrucosum

24. Find the Dermatophytes

a) Epidermophyton

b) Microsporum

c) Trichophyton

d) All the above

Answer : All the above

25. Which one of the following fungus causes infections of the skin and nails on fingers and toes?

a) Epidermophyton floccosum

b) Microsporum audouinii

c) Microsporum canis

d) Microsporum gypseum

Answer : Epidermophyton floccosum

26. Black piedra caused by

a) Piedraia hortae

b)Trichosporon beigelii

c) Malassezia furfur

d) Candida albicans

Answer : Piedraia hortae

27. White piedra caused by

a) Piedraia hortae

b)Trichosporon beigelii

c) Malassezia furfur

d) Candida albicans

Answer : Trichosporon beigelii

28. Which one of the following Fungus causes candidiasis of skin, mucous membranes and nails?

a) Piedraia hortae

b)Trichosporon beigelii

c) Malassezia furfur

d) Candida albicans

Answer : Candida albicans

29. Which one of the following Fungus causes tinea versicolour?

a) Piedraia hortae

b)Trichosporon beigelii

c) Malassezia furfur

d) Candida albicans

Answer : Malassezia furfur

30. Which one of the following fungus occurs as a saprophyte?

a) Trichophyton verrucosum

b) Trichophyton gallinae

c) Trichophyton mentagrophytes

d) Trichosporon beigelii

Answer : Trichophyton mentagrophytes

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: