NEET BIOLOGY MCQ UNIT 1 PLANT KINGDOM ALGAE PART 5

1. Algae word derived from ____word Alga means sea weeds.
a) Greek
b) Latin
c) French
d) Spanish
2. Algae are____ plants.
a) Non-vascular thallophytes
b) Vascular thallophytes
c) Non-vascular Bryophytes
d) Vascular Bryophytes
4. Who was considered as ‘Father of Algology’?
a) FE Fritsch
b) Prof. Mandayam Osuri Parthasarathy Iyengar
c) Lamouroux
d) William Henry Harvey

Read more

NEET BIOLOGY MCQ UNIT 1 DIVERSITY IN LIVING WORLD PART 4

1. Which one of the following is the adult plant body in Bryophyta?
a) Epiphyte
b) Sporophyte
c) Gametophyte
d) Sporophyll
Answer: Gametophyte

2. Find the exact sequence of taxonomic categories.
a) Species→ genus→ order → phylum
b) Species → order→ genus → kingdom
c) Genus → species → order → kingdom
d) Sub species family →genus →order→ kingdom
Answer: Species→ genus→ order → phylum

3. What is meant by Taxonomic hierarchy?
a) Classification of species based on the fossil record
b) A group of senior taxonomists who decide the nomenclature of animals and plants.
c) A list of botanists or geologists who have worked on the taxonomy of a species or group.
d) Stepwise arrangement of all categories for classification of animals and plants
Answer: Stepwise arrangement of all categories for classification of animals and plants
4. Which of the following categories has real existence?
a) Species
b) Genus
c) Order
d) Phylum
Answer: Species
5. Which one of the following is the first act in taxonomy?
a) Identification
b) Description
c) Naming
d) Classification
Answer: Identification
6. When compared to genus, which of the following is less general in characters?
a) Order
b) Species
c) Kingdom
d) Class
Answer: Species
7. How many capsomers occur in the capsid of Tobacco Mosaic Virus (TMV) ?
a) 2130
b) 3120
c) 1230
d) 2310
Answer: 1230
8. Which one is not a parasitic alga?
a) Polysiphonia fastigiata
b) Harveyella mirabilis
c) Cephaleuros virescens
d) Batrachospermum
Answer: Batrachospermum
9. Primitive environments of earth were experimentally revealed by
a) Harold Clayton Urey
b) Stanley Miller
c) Both Urey and Miller
d) None of these

Answer: Both Urey and Miller
10. Who wrote the book \’Systema Naturae’?
a) Aristotle
b) Ernst Haeckel
c) Jean-Baptiste Lamarck
d) Carolus Linnaeus
Answer: Carolus Linnaeus
11. Tailed phages are
a) Actively motile in soil
b) Motile on surface of animal skin
c) Non-motile
d) Motile on surface of bacteria
Answer: Non-motile
12. Which of the following animals has a Pentamerous radial symmetry pattern?
a) Star Fishes
b) Amphibians
c) Fishes
d) Poriferans
Answer: Star Fishes
13. Which one of the following books was written by Aristotle?
a) Origin of species
b) Philosophie Zoologique
c) Systema Naturae
d) Historia Animalia
Answer: Historia Animalia
14. The animal belongs to suborder ophidian has ______ type of coelom.
a) Amphicoelous
b) Heterocoelous
c) Procoelous
d) Acoelous
Answer: Procoelous
15. Which of the following is correct about Spirogyra?
a) Marine and freely floating alga
b) Fresh water and locomotory alga
c) Fresh water and freely floating alga
d) None of these
Answer: Fresh water and freely floating alga
16. What is meant by the Helper virus?
a) A latent Bacteriophage
b) Perfect Bacteriophage of virus
c) A defective bacteriophage which helps another defective phage
d) None of above
Answer: A defective bacteriophage which helps another defective phage
17.Three generations one within the other are present in the seeds of
a) Bryophytes
b) Monocots
c) Angiosperms
d) Gymnosperms
Answer: Gymnosperms
18.Which one of the following is a laboratory weed?
a) Neurospora
b) Saccharomyces
c) Aspergillus
d) Penicillium
Answer: Aspergillus

19. Flatworms belongs to —– type coelom
a) Acoelomates
b) Pseudocoelomates
c) Coelomates
d) Coelomates
Answer: Acoelomates
20. Which one has a Polystelic stem?
a) Riccia
b) Cycas
c) Selaginella
d) Funaria
Answer: Cycas

21. From which one of the following the Birds evolved?
a) Invertebrates
b) Reptiles
c) Amphibians
d) Urochordates
Answer: Reptiles
22. A plant having vascular supply, producing spores, but lacking seed is a
a) Pteridophyte
b) Thallophytes
c) Bryophyte
d) Gymnosperm
Answer: Pteridophyte

Read more

NEET BILOGY MCQ UNIT 1 DIVERSITY IN LIVING WORLD PART 3

1. ICNB full form is ___________
a) International Code of Nomenclature Bacteria
b) International code of Nomenclature Bacillus
c) International Committee for Names of Bacteria
d) International code for names of Bacteria
Answer:International Code of Nomenclature Bacteria
2. ICNA full form is______
a) International Code of Nomenclature for Algae
b) International Code of Names of Algae
c) International code of Nomenclature for Algae
d) International committee for names of Algae
Answer: International Code of Nomenclature for Algae

3. ___is a category of biological organization, for example, a genus or phylum
a) Taxon
b) Division
c) Tribes
c) Species Epithet
Answer: Taxon
4. The first word of a scientific name in binomial nomenclature, which describes the genus is
a) Specific Epithet
b) Generic Epithet
c) Sub species name
d) Tribe name
Answer: Generic Epithet
5. The second word of a scientific name in binomial nomenclature, describing the species is
a) Specific Epithet
b) Generic Epithet
c) Sub species name
d) Tribe name
Answer: Specific Epithet
6. Which of the following sets of organisms is the most closely related?
a) Panthera tigris and Panthera leo
b) Panthera tigris and Canis lupus
c) Panthera tigris and Neofelis nebulosa
d) Panthera tigris and Canis latrans
Answer: Panthera tigris and Panthera leo

7. __ is a group of organisms that are classified as a unit.
a) Taxon
b) Division
c) Tribes
c) Species Epithet
Answer: Taxon
8. In ____ researchers suggested splitting Protista into two new kingdoms, Protozoa and Chromista
a) 2015
b) 2016
c) 2017
d) 2014
Answer: 2015
9. Which taxonomic rank is more specific than order but less specific than genus?
a) Species
b) Family
c) Class
d) Domain
Answer: Family
10. What is the scientific name for humans?
a) Homo habilis
b) Homo erectus
c) Homo sapiens
d) Homo sapiens
Answer: Homo sapiens

11. Why is taxonomic classification used?
a) It allows each species to be uniquely identified.
b) It gives us an idea of how closely two organisms are related.
c) It has been unnecessary to change taxonomy since Linnaeus invented it in the 18th Century.
d) a&b
Answer: a&b
12. Chalcophaps indica is the scientific name of
a) Indian Peafowl
b) Tiger
c) The common Emerald dove
d) Crow
Answer: The common Emerald dove
13. Pavo cristatus is the scientific name of
a) Indian Peafowl
b) Tiger
c) The common Emerald dove
d) Crow
Answer: Indian Peafowl
14. Biological nomenclature derives from the binomial (or binominal) nomenclature that was originally codified in the works of Linnaeus,
a) Species Plantarum
b) Systema Naturae
c) Philosophia Botanica
d) Species Plantarum & Systema Naturae
Answer: Species Plantarum & Systema Naturae
15. Trinominal nomenclature system was proposed by
a) Huxley
b) Stricklandt
c) Carolus Linnaeus
d) Huxley & Stricklandt
Answer: Huxley & Stricklandt
16. According to Trinominal nomenclature the three names are
a) Generic name, Species name and Sub-species name
b) Generic name, Sub- generic name,Species name
c) Generic name, Species name, Author name
d) Order name, generic name, species name
Answer: Generic name, Species name and Sub-species name
17. First letter of sub-species name is should be in
a) Capital
b) Small
c) Small and underlined
d) Not specified
Answer: Small
18. Corvus splendens splendens
a) Indian house crow
b) Peacock
c) Penguin
d) Dove
Answer: Indian house crow

19. The practice of naming the animals in which the generic name and species name are the same, is called
a) Taxonomy
b) Systematics
c) Cladistics
d) Tautonymy
Answer: Tautonymy
720. Example for Tautonymy is——-
a) Chalcophaps indica
b) Pavo cristatus
c) Corvus splendens splendens
d) Naja naja
Answer: Naja naja

21. Carl Linnaeus classified living world into two groups namely Plants and Animals based On
a) Anatomical characters
b) Internal characters
c) Phylogenetic characters
d) Morphological characters.
Answer: Morphological characters
22. Carl Linnaeus classification faced major setback because
a) Prokaryotes and Eukaryotes were grouped together
b) Plants and animals were grouped together
c) Rhodophytes and Bacillariophytes were grouped separately
d) Zygomycotes and Myxomyceteswere grouped separately
Answer: Prokaryotes and Eukaryotes were grouped together

23. a ___is a taxonomic rank above genus, but below family and subfamily.
a) Specific Epithet
b) Generic Epithet
c) Sub species name
d) Tribe
Answer: Tribe
24. Cladogram term derived from
a) Latin
b) Greek
c) Spanish
d) Bulgaria
Answer: Greek
25. Crosses between Male Donkey and Female Horse results in
a) Hinny
b) Mule
c) Liger
d) Tigon
Answer: Mule

Read more

NEET BIOLOGY MCQ UNIT I DIVERSITY IN LIVING WORLD PART 2

1. _______ had played a key role in the changes of atmospheric oxygen levels from anaerobic to aerobic during the early geologic periods.
a) Bifidobacterium animalis
b) Purple Bacteria
c) Cyanobacteria
d) Thermus aquaticus
Answer: Cyanobacteria
2. Which one of the following organisms appears to be a life
form distinct from prokaryotes and eukaryotes with features of both.
a) Parakaryon myojinensis (or) Myojin parakaryote
b) Bifidobacterium animalis
c) Purple Bacteria
d) Cyanobacteria
Answer: Parakaryon myojinensis (or) Myojin parakaryote
3.___ was described in the year of 2012
a) Parakaryon myojinensis
b) Bifidobacterium animalis
c) Purple Bacteria
d) Cyanobacteria
Answer: Parakaryon myojinensis
4. Aristotle’s classification system was followed for more than 2000 years upto
a)2000
b)1800
c)1750
d) 1700
Answer: 1700

5. Methodus Plantarum Nova, was published in 1682 by
a) Theophrastus
b) Aristotle
c) Carl Linnaeus
d) John Ray
Answer: John Ray
6. The numerical taxonomy is otherwise known as
a) phylogenetic classification
b) Cladistics
c) Modern taxonomy
d) Phenetics
Answer : Phenetics

7. ____ is an evolutionary classification.
a) Phylogenetic classification
b) Cladistics
c) Numerical taxonomy
d) Phylogenetic classification & Cladistics
Answer: Phylogenetic classification & Cladistics
8. Arranging organisms on the basis of their similar or derived
characters which differ from ___characters produced a
phylogenetic tree or cladogram
a) Ancestors
b) Phylogenetic
c) Genetic
d) All the above
Answer: Ancestors
9. In 1987, Cavalier-Smith revised ____to Seven Kingdom system
a) Three kingdom system
b) Four kingdom system
c) Five kingdom system
d) The Six kingdom system
Answer: The Six kingdom system
10. ___is the basic unit of classification in the taxonomic hierarchical system
a) Genus
b) Species
c) Domain
d) Phylum
Answer:Species

11. In some genus there is only one species which is called as monotypic genus
a) Ailurus fulgens
b) Pica pica
c) Bubo bubo
d) Drosophila melanogaster
Answer: Ailurus fulgens

12. If there are more than one species in the genus it is known
as polytypic genus, for example ‘cats’ come under the Genus
a) Melarhaphe
b) Cephalotus
c) Amborella
d) Felis
Answer: Felis

13. ____is the scientific name of a jungle cat.
a) Felis domestica
b) Felis margarita
c) Felis silvestris
d) Felis bieti
Answer: Felis margarita

14. Which one is example for family
a) Felidae
b) Felis
c) Panthera
d) all the above
Answer: Felidae
15. Family Canidae , Family Felidae and Family Ursidae are placed in the order
a) Dermoptera
b) Chiroptera
c) Carnivora
d) Cetacea
Answer: Carnivora
16. Order____ comprising monkeys, apes and man is placed in the Class Mammalia
a) Primata
b) Perissodactyla
c) Edentata
d) Insectivora
Answer: Primata

17. Crosses between Male horse and Female Donkey results in

a) Hinny
b) Mule
c) Liger
d) Tigon
Answer: Hinny

18. Nasikabatrachus bhupathi is a ____ found in the Western Ghats in India
a) Snake
b) Frog
c) Lizard
d) Insect
Answer: Frog
19. Human is belongs to order
a) Primata
b) Carnivora
c) Orthoptera
d) Passerformes
Answer: Primata

20. In July, 2017, a 9 years old boy discovered a new Freshwater species of _______in the Kodaikanal lake,
Tamilnadu.
a) Jellyfish
b) Cuttlefish
c) Silverfish
d) Devilfish
Answer: Jellyfish
21.__is named after Birdman as “Latidens salimalii”
a) Fruit bat
b) Parrot
c) Peacock
d) Crow
Answer: Fruit bat
22. A newly discovered Himalayan forest thrush bird was named after the birdman of India, Ornithologist Dr. Salim Ali
a) Zoothera salimalii
b) Rupicola peruvianus
c) Canje pheasant
d) Equus ferus caballus
Answer: Zoothera salimalii
23. Which are the characters examined before an organism is named?
a) Morphology & genetic information
b) habitat, feeding pattern
c) Adaptations & Evolution
d) All the above
Answer: All the above
24. Full form of ICBN is ____________

a) International Code of Botanical Nomenclature
b) International Code of Botany Names
c) International Committee for Botanical Nomenclature
d) International Code for Biological Names
Answer: International Code of Botanical Nomenclature
25. Full form of ICZN is __________
a) The International Code of Zoological Nomenclature
b) The International Committee for Zoological Names
c) The International Code for Zoological Names
d) The International Committee of Zoological Nomenclature
Answer: The International Code of Zoological Nomenclature

Read more

NEET BIOLOGY MCQ UNIT 1 DIVERSITY IN LIVING WORLD PART 1

NEET BIOLOGY MCQ UNIT 1 DIVERSITY IN LIVING WORLD PART 1

1) Which one of the following is incorrect regarding Need of Classification
a) To understand the evolution of the species
b) Helps in knowing the relationship amongst different groups of organisms.
c) To relate things based on noble characteristic features.
d) To create a phylogenetic tree among the different groups
Answer: To relate things based on noble characteristic features.

2) The three-domain system is a biological classification introduced by Carl Woese et al. in
a) 1890
b) 1991
c)1992
d) 1990
Answer: 1990

3) Find the answer.

COLUMN-I

COLUMN-II
A
Methanogens
i
Tolerate high temperatures
B
Halophiles
ii
Which thrive in acidic high- temperature water

C
Thermoacidophiles
iii
Which live in very salty water

D
Thermus aquaticus
iv
Which produce the gas methane

a
A-ii
B-iii
C-iv
D-i
b
A-iv
B-iii
C-ii
D-i
c
A-iii
B-ii
C-i
D-iv
d
A-iv
B-iii
C-ii
D-i

Answer: A-iv, B-iii, C-ii, D-i

4. The Archaea are
a) Eukaryotic
b) Mesokaryotic
c) Prokaryotic
d) Mesokaryotic & Prokaryotic
Answer: Prokaryotic

5. The oldest species of organisms on Earth are
a) Archaea
b) Bacteria
c) Fungi
d) Mosses
Answer: Archaea

6. —-membranes possess primarily diacylglycerol diester lipids
a) Actinobacteria
b) Spirochaetes
c) Cyanobacteria
d) All the above
Answer: All the above

7) Thermus aquaticus is used in PCR for ___amplification.
a) DNA
b) rDNA
c) RNA
d) rRNA
Answer: DNA

8) ___are capable of synthesizing their food without sunlight and oxygen
a) Purple Bacteria
b) Cyanobacteria
c) Spirochaetes
d) Actinobacteria
Answer: Purple Bacteria

9. Archea ____
a) Are typically difficult to grow
in culture media
b) Are typically easy to grow in
culture media
c) Are possibly grow into laboratories
d) None of the above
Answer: are typically difficult to grow in culture media

10. Which is present in the human large intestine
a) Bifidobacterium animalis
b) Purple Bacteria
c) Cyanobacteria
d) Spirochaetes
Answer: Bifidobacterium animalis

11. Which one is Archaeans
a) Purple Bacteria
b) Cyanobacteria
c) Spirochaetes
d) Actinobacteria
Answer: Purple Bacteria

12. “Father of Botany” was
a) Theophrastus
b) Aristotle
c) Carl Linnaeus
d) Copeland
Answer: Theophrastus

13. The word Taxonomy derived from
a) Greek
b) Latin
c) French
d) German
Answer: Greek

14. The word taxonomy was coined by Augustin Pyramus de Candole
a) 1813
b) 1814
c) 1815
d) 1816
Answer: 1813

15. Who is called the father of taxonomy (classical)?
a) Carolus Linnaeus
b) Ernst Haeckel
c) Aristotle
d) Augustin Pyramus de Candolle
Answer: Aristotle

16. Who is the father of modern taxonomy?
a) Carolus Linnaeus
b) Ernst Haeckel
c) Aristotle
d) Augustin Pyramus de Candolle
Answer: Carolus Linnaeus

17. In the term Systematics,according to Greek system means
a) Sequence
b) Cessation
c) Reces
d) Respite
Answer: Sequence

18. Aristotle was the first to classify all animals in his Historia Animalium in
a) Latin
b) Greek
c) Spanish
d) Bulgaria
Answer: Latin

19.Who introduced the method of representing evolutionary relationships with the help of a tree diagram known as cladogram.
a) Carolus Linnaeus
b) Ernst Haeckel
c) Aristotle
d) Augustin Pyramus de Candolle
Answer: Ernst Haeckel

20. R.H.Whittaker proposed theFive kingdom Classification
a) 1999
b) 1989
c) 1979
d) 1969
Answer: 1969

21. The advancement in molecular techniques and biochemical assays has led to a new classification –
a) 3 kingdom classification
b) The “Three Domain”classification
c) 4 kingdom classification
d) 5 kingdom classification
Answer: The “Three Domain” classification

22. Archaea__
a) Differ from bacteria in cell wall composition
b) Differs from bacteria and eukaryotes in membrane composition
c) Differs from bacteria and eukaryotes in rRNA types
d) All the above
Answer: All the above
23. The prokaryotes which have the ability to grow hot springs are also called
a) Halophiles
b) Piezophiles
c) Cryophiles
d) Thermophiles
Answer: Thermophiles
24. Bacteria do not possess membrane bound organelles except for ribosome
a) 70S type ribosome
b) 80s type ribosome
c) Lysosome
d) Centriole
Answer: 70S type ribosome

25. Bacteria cell wall contains
a) Glycoproteins
b) Lipoprotein
c) Peptidoglycans
d) Pectin
Answer: Peptidoglycans

Read more
%d bloggers like this: