CBSE XI BIOLOGY MCQ PART 5

1.The term “Anatomy” deals with the study of______
a) Relationship between organisms and their environment
b) Development of an organism from a fertilized egg or zygote
c) Structure and function of molecular components of the cell
d) Internal organs of organisms
Answer: Internal organs of organisms

2. Pollution of our environments in the recent and past has instigated , due to____
a) Rapid industrialization
b) Biological Research
c) Information Technology
d) Forestation
Answer: Rapid industrialization
3. Taxonomy is the study of______
a) Functions of different parts of organisms
b) Naming and classification of organisms
c) Hereditary characters
d) Structure and functions of cells
Answer: Naming and classification of organisms

4. Man has been intelligent to produce food in larger quantities due to progression in the_____
a) Mathematics
b) Biology
c) Physics
d) Space Biology

Answer: Biology

5. Amino Acids in Insulin molecules are organized into___
a) One polypeptide chain
b) Two Polypeptide chains
c) Three polypeptide chains
d) Four polypeptide chains
Answer: Two Polypeptide chains

6. Which one of the following catalyze biological reactions in the form of enzymes?
a) Glucose
b) Sucrose
c) Proteins
d) Terpenoids
Answer: Proteins

7. What will happen in lytic life cycle bacterial cell?
a) Continues its normal life processes
b) Bursts and dies
c) Starts division
d) Forms endospore
Answer: Bursts and dies
8. Which of the following are fix the atmospheric Nitrogen?
a) Virus
b) Fungi
c) Bacteria
d) Both A & B
Answer: Bacteria

9. Glyceraldehyde is one of the examples to ___
a) Hexoses
b) Trioses
c) Pentoses
d) Tetroses
Answer: Trioses

10. The custom in which different peptide chains are connected fixes the___
a) Size of protein molecule
b) Shape of protein molecule
c) Color of protein molecule
d) Both A & B
Answer: Shape of protein molecule

11. Which type of bonds are link together the Amino Acids?
a) Hydrogen Bonds
b) Ionic Bonds
c) Peptide bonds
d) None of these

Answer: Peptide bonds
12. How many amino acids are held in each beta chain of Hemoglobin?
a) 126 Amino Acids
b) 156 Amino Acids
c) 136 Amino Acids
d) 146 Amino acids
Answer: 146 Amino acids

13. Which of the following on has four polypeptide chains?
a) Cellulose
b) Silk
c) Hemoglobin
d) DNA

Answer: Hemoglobin

14. Which are the remains or impressions of living organisms preserved in rocks?
a) Fossils
b) Statutes
c) Tissues
d) Calcium
Answer: Fossils

Read more

CBSE XI BIOLOGY MCQ PART 4

1. Which one of the following is a site of certain metabolic pathways?
a) Cell wall
b) Cell membrane
c) Cytoplasm
d) Cell wall & Cell membrane

Answer: Cytoplasm

2.Which one of the following is the first to be formed in plants?
a) Primary wall
b) Secondary wall
c) Tertiary wall
d) Middle lamella
Answer: Primary wall
3. Which one of the following is a true cell wall in a newly growing cell?
a) Primary wall
b) Plasma membrane
c) Secondary wall
d) Middle lamella
Answer: Primary wall
4. Many substances that are not required constantly pass in the cell by which transport?
a) Passive transport
b) Active transport
c) Negative transport
d) Fast transport
Answer: Active transport

5. What type of mutual symbiotic association is led by Mycorrhiza?
a) Root-fungus
b) Stem-fungus
c) Alga-fungus
d) Bacteria-fungus
Answer: Root-fungus

6. Sexual reproduction in which small male gamete is motile while the large female gamete is immotile is called ____
a) Isogamy
b) Anisogamy
c) Oogamy
d) Karyogamy
Answer: Oogamy

7. Ulva is _____
a) Multicellular
b) Filamentous
c) Tubular
d) None of these
Answer: Multicellular
8. Which of the following is a human disease caused by Fungi?
a) Powdery mildew
b) Ringworm
c) Pruritus
d) Downy mildew
Answer: Ringworm

69. Which organism causes the Smut?
a) Fungi
b) Plasmodium
c) Virus
d) Bacteria

Answer: Fungi

10. Substances cross the cell membrane more easily when they are____
a) Lipid soluble
b) Water soluble
c) Protein soluble
d) Alcohol soluble
Answer: Lipid soluble
11. Parenchyma cells are concerned with___
a) Secretion
d) Support
c) Carry Oxygen
d) Storage of surplus food
Answer: Storage of surplus food

12. Which can afford support to the plant body?
a) Phloem cells
b) Parenchyma cells
c) Sclerenchyma cells
d) Chlorenchyma cells
Answer: Sclerenchyma cells

13. Henri Dutrochet confirmed.
a) Robert Brown observations on Nucleus
b) Robert Hooke’s observations on Cells
c) Schwann observations of cells
d) Schleiden observations on cells
Answer: Robert Hooke’s observations on Cells

14. What is noticed by Robert Hooke in thin slices of cork?
a) Tiny mortals
b) Small pits
c) Small chambers
d) Bacteria
Answer: Small chambers
15. Inside human body Plasmodium attacks:
a) Nerve cells
b) RBC
c) White blood cells
d) Kidney cells
Answer: Red blood cells
16. Sexual reproduction of the malaria parasite occurs in___
a) Man
b) Mosquito
c) RBC
d) WBC
Answer: Mosquito
17. In case of typical malarial attack, patient would feel_____
a) Very cold and chilly
b) Very Warm
c) Sleepy
d) Only fatigue
Answer: Very cold and chilly

18. Who discovered the entry of Plasmodium into the blood of Man?
a) A. F. A. King
b) Laveran
b) Ronald Ross
d) Grassi
Answer: Laveran
19. People who slept outside in open spaces suffered from malaria more frequently than those who slept indoors, indicates that:
a) Aphids are involved in the spread of Malaria
b) Bacteria are involved in the spread of Malaria
c) Mosquitoes are involved in the spread of Malaria
d) House flies are involved in the spread of Malaria

Answer: Mosquitoes are involved in the spread of Malaria

20. The statement made by a scientist, which may be the possible answer to the problem is called as
a) Deduction
b) Theory
c) Hypothesis
d) Law
Answer: Hypothesis

Read more

CBSE XI BIOLOGY MCQ PART 3

1. What is the water percentage (%) of cytosol in the cytoplasm?
a) 50
b) 60
c) 70
d) 90

Answer:70

2. What is other term of Mycelium?
a) Mass of hyphae
b) Zoospores
c) Mass of sporangia
d) Mass of spores
Answer: Mass of hyphae

3. Euglena is an animal for the reason that it lacks ____
a) Cell wall
b) Cell membrane
c) Chloroplast
d) Nucleus
Answer: Cell wall

4. What is the number of chromosomes in the cells of the Sporophyte plant body of Ulva?
a) Diploid
b) Triploid
c) Tetraploid
d) Monoploid
Answer: Diploid

5. What is the chromosome number in the gametes of Ulva?
a) Monoploid
b) Tetraploid
c) Triploid
d) Diploid
Answer: Monoploid

6. Which one of the following organisms is suitable in the preparation of Roquefort cheese?
a) Neurospora
b) Penicillium
c) Rhizopus
d) Amanita
Answer: Penicillium

7.The nature of Rhizopus spores is __
a) Non-motile
b) Flagellate
c) Naked
d) Motile

Answer: Non-motile

8. A virus which can reproduce without killing its host is called
a) Lytic virus
b) Retroactive virus
c) Temperate virus
d) Virion
Answer: Temperate virus

9. Under idyllic conditions a bacterial cell divides about every 20 minutes. Its takings 200 minutes to fill a culture tube. How much time will it take to fill a double size test tube?
a) 420 minutes
b) 220 minutes
c) 260 minutes
d) 320 minutes
Answer: 220 minutes
10. In Cyanobacteria nitrogen fixation occurs in specific cells called
a) Hormogonia
b) Akinetes
c) Heterocyst
d) Zygospores

Answer: Heterocyst

11. What is the emplacement of Chlorophyll in the inside of a photosynthetic bacteria (prokaryotes)?
a) Localized in Chloroplast
b) Present inside Mitochondria
c) Dispersed in the cytoplasm
d) Absent
Answer: Dispersed in the cytoplasm
12. What is the mode of nutrition in Rhizopus?
a) Saprophytic
b) Photosynthetic
c) Chemosynthetic
d) Parasitic
Answer: Saprophytic
13. The nature of hyphae of Rhizopus is___
a) Non-septate
b) Septate
c) Uninucleate
d None of these

Answer: Non-septate

14. In which of most organism’s cell wall lacks the cellulose?
a) Bryophytes
b) Pteridophytes
c) Fungi
d) Algae
Answer: Fungi
15. What is the chief component of the cell wall in majority of the Fungi?
a) Chitin
b) Protein
c) Lignin
d) Cellulose
Answer: Chitin
16. In bacteria the slimy capsule is composed of
a) Polysaccharide
b) Protein
c) Sucrose
d) Lipid
Answer: Polysaccharide

17.Which of the following chromosomes have arms of unequal length?
a) Submetacentric
b) Acrocentric
c) Metacentric
b) Telocentric
Answer: Submetacentric
18. Which of following chromosomes have a very short arm?
a) Submetacentric
b) Acrocentric
c) Metacentric
d) Telocentric
Answer: Acrocentric
19.Which of the following is not true of organisms in the kingdom Monera?
a) Monerans are reproduce by mitosis
b) No cellulose cell wall in monerans
c) No nuclear envelope in monerans
d) Monerans have prokaryotic cellular organization
Answer: Monerans are reproduce by mitosis
20. When a bacteriophage, in its lytic phase transfers some of the bacterium’s partly digested chromosome with it to another host cell, the process is called
a) Transformation
b) Transduction
c) Transportation
d) Conjugation
Answer: Transduction

Read more

CBSE XI BIOLOGY MCQ PART 2

1. Amino acids (proteins) are present in the cell walls of
a) Bacteria
b) Angiosperms
c) Mosses
d) Gymnosperms

Answer: Bacteria

2. They are absent in higher plants:
a) Centrioles
b) Plastids
c) Cell Membranes
d) Golgi Apparatus
Answer: Centrioles
3. Proteins are synthesized in the:
a) Ribosomes
b) Mitochondria
c) Nucleus
d) Nucleolus
Answer: Ribosomes
4. The 60S and 40S subunits on attachment with each other form:
A) 100S particle
b) 90S particle
c) 80S particle
d) 70S particle

Answer: 80S particle

5. Morphologically Endoplasmic Reticulum exists in:
a) Four forms
b) Three forms
c) Two forms
d) One form

Answer: Three forms

6. Sporophyte generation produces:
a) Embryo
b) Zygote
c) Spores
d) Gametes
Answer: Spores
7. Mycorrhizal association is:
a) Chlorophytic
b) Symbiotic
c) Saprophytic
d) Parasitic

Answer: Symbiotic

8. Smooth Endoplasmic Reticulum helps to:
a) Synthesize proteins
b) Detoxify the harmful drugs
c) Prepare food
d) Decompose proteins
Answer: Detoxify the harmful drugs

9. Robert Hooke examined thin slices of cork made up of the bark of:
a) Pine
b) Sheesham
c) Oak
d) Mulberry
Answer: Oak

10 They play a role in the making of dairy products:
a) Viruses
b) Bacteria
c) Algae
d) Plasmodium
Answer: Bacteria
11 The total chromosome complement of a cell is called
a) Karyosome
b) Karyokinesis
c) Karyogamy
d) Karyotype
Answer: Karyotype
12 Which of the following types of chromosomes have arms of equal length?
a) Metacentric
b) Telocentric
c) Acrocentric
d) None of these

Answer: Metacentric

13. The pushing out of materials by the cell against the concentration gradient is:
a) Low transport
b) Passive transport
c) Active transport
d) Moderate transport

Answer: Low transport

14. Nucleus in plant cells was discovered by:
a) Dutrochet
b) Robert Brown
c) Robert Hooke
d) Schleiden

Answer: Robert Hooke

15. Which of the following is polysaccharide:
a) Glucose
b) Glycogen
c) Maltos
d) Lactose

Answer: Glycogen

16. Cholesterol is:
a) Steroid
b) Unsaturated fatty acids
c) Saturated fatty acids
d) Diglyceride
Answer: Steroid
17. On hydrolysis triglyceride yields
a) A glycerol and three fatty acids
b) A fatty acid and three glycerol
c) A glucose and three fatty acids
d) A maltose and two fatty acids
Answer: A glycerol and three fatty acids

18. The most common monomer of carbohydrates is a molecule of :
a) Sucrose
b) Lactose
c) Maltose
d) Glucose

Answer: Glucose

19. It is the most abundant carbohydrate in nature:
a) Sucrose
b) Maltose
c) Starch
d) Cellulose
Answer: Cellulose
20. New Ribosomes are assembled in the :
a) Nucleolus
b) Mitochondria
c) Endoplasmic Reticulum
d) Golgi Apparatus
Answer: Nucleolus

Read more

CBSE XI BIOLOGY MCQ PART-1

1.Which one of the following is cause Common cold?
a) Bacteria
b) Viruses
C) Fungi
d) Plasmodium
Answer: Viruses
2. Viruses belong to the group of
a) Prokaryotes
b) Eukaryotes
c) Monera
d) None of these
Answer: None of these
3. In living cell, the protein is
a) The most abundant compound
d) The least abundant compound
c) The second most abundant compound
d) The third most abundant compound

Answer: The second most abundant compound

4. The protoplasm of plant cell is
a) Less viscous than animal cell
b) More viscous than animal cell
c) Equal in viscosity to the animal cell
d) None of these
Answer: Less viscous than animal cell

5. The Silk is chemically
a) Protein
b) Lipid
c) Wax
d) Carbohydrate

Answer: Protein

6. It is the study of fossils and their relationship to the evolution of life on earth:
a) embryology
b) taxonomy
c) physiology
d) None of these
Answer: None of these
7. The morphology of the chromosome is best studied during
a) Interphase
a) Prophase
c) Telophase
d) Metaphase
Answer: Metaphase

8. Which of the following determines the shape of the chromosomes?
a) Chromatids
b) Chromatin material
c) Shape of the centromeres
d) Position of the centromere
Answer: Position of the centromere

9. Which of these established that the units of inheritance are located on the chromosome?
a) Sutton
b) Waldeyer
C) Watson and Crick
d) Strickberger

Answer: Sutton
10. Sucrose is formed of:
a) Glucose and Galactose
b) Glucose and Maltose
c) Glucose and Fructose
d) Fructose and Galactose
Answer: Glucose and Fructose
11. Food can be preserved when pH of the medium is
a) Acidic
b) Basic
c) Neutral
d) None of these
Answer: Acidic
12.Which of the following is caused by bacteria?
a) Tetanus
b) Measles
c) Malaria
d) Ringworm

Answer: Tetanus

13. DNA replication occurs in which phase of the cell cycle?
a) Prophase
b) Interphase
c) Metaphase
d) Telophase

Answer: Interphase

14. During mitosis the process of cytoplasmic division is called
a) Cytomeiosis
b) Cytoplasmosis
c) Cytokinesis
d) Cytomitosis
Answer: Cytokinesis

15. Which of these studied mitosis in animal cells?
A) Strassburger
b) Flemming
c) Sutton
d) Waldeyer
Answer: Flemming

16. Which of these studied mitosis in plant cells?
a) Strassburger
b) Flemming
c) Sutton
d) Waldeyer
Answer: Strassburger

17. Which of these chromosomes have centromeres located at one end?
a) acrocentric
b) Telocentric
c) Metacentric
d) Submetacentric
Answer: Telocentric
18. Telocentric chromosomes have centromere located at
a) One end
b) Both ends
c) Center
d) One side

Answer: One end

19. Which of the following number of molecules of various types of histones form Nucleosome?
c) 8
b) 20
c) 16
d) 10
Answer: 8

20. DNA and histones together form a structure called
a) Centromeres
b) Nucleosome
c) Nucleoplasm
d) Centriole

Answer: Nucleosome

Read more
%d bloggers like this: