UPSC / TNPSC GENERAL SCIENCE – PHYSICS PART 1

1. 7875 cm is = ____ m ______ cm
a) 78 m 75 cm
b) 788 m 75 cm
c) 787 m 75 cm
d) 780 m 75 cm
Answer: 78 m 75 cm

2. 1195 m is = ______ km _______ m
a) 11 km 195 m
b) 10 km 195 m
c) 1 km 195 m
d) 119 km 95 m

Answer: 1 km 195 m

3. 15 cm 10 mm is = _______ mm
a) 25 mm
b) 150 mm
c) 165 mm
d) 160 mm

Answer: 160 mm
4) 45 km 33 m is = _______ m
a) 483 m
b) 4083 m
c) 45033 m
d) 40583 m
Answer: 45033 m

5. The height of a tree can be measured by
a) Metre scale
c) Plastic ruler
b) Metre rod
d) Measuring tape

Answer: Measuring tape

6. Conversion of 7 m into cm gives _____
a) 70 cm
b) 700 cm
c) 7 cm
d) 7000 cm

Answer: 7 cm

7 . Quantity that can be measured is called ____
a) Physical quantity
c) Unit
b) Measurement
d) Motion
Answer: Physical quantity

8. Choose the correct one
a) km > mm > cm > m
b) km > mm > m > cm
c) km > m > cm > mm
d) km > cm > m > mm

Answer: km > m > cm > mm
9. While measuring the length of an object using a ruler, the position of your eye should be
a) Left side of the point.
b) Vertically above the point where the measurement is to be taken
c) Right side of the point
d) Anywhere according to one’s convenience.

Answer: Vertically above the point where the measurement is to be taken

10. What is the SI Unit of length?
a) Metre
b) Kilometre
c) Kelvin
d) Candela

Answer: Metre

11. What is the SI Unit of Temperature?

a) Metre
b) Kilometre
c) Kelvin
d) Candela

Answer: Kelvin

12. What is the SI Unit of length?
a) Metre
b) Kilometre
c) Kelvin
d) Candela

Answer: Kilometre
13. What is the SI Unit of Temperature?

a) Metre
b) Kilometre
c) Kelvin
d) Candela
Answer: Metre
14. What is the SI Unit of Amount of substance?
a) Metre
b) Ampere
c) Mole
d) Candela

Answer: Mole

15. What is the SI Unit of Light intensity is
a) Metre
b) Ampere
c) Mole
d) Candela

Answer: Candela
16. Ampere is the base unit of electric current in the International System of Units. Ampere is named after
a) Andre-Marie Ampere
b) J Violle
c) Amedeo Avogadro
d) Boran Kelvin
Answer: Andre-Marie Ampere
17.The unit “Mole” was introduced into chemistry by
a)Andre-Marie Ampere
b) J Violle
c) Amedeo Avogadro
d) Ostwald
Answer: Ostwald

18. The kelvin is the base unit of Temperature in the International System of Unit. Kelvin is named after
a)Andre-Marie Ampere
b) J Violle
c) Amedeo Avogadro
d) Boran Kelvin
Answer: Boran Kelvin
19. The unit “Mole” was introduced into chemistry around the year
a) 1900
b) 1800
c) 1700
d) 1600
Answer: 1900
20. The SI Unit of Light intensity is Candela . It’s short form is
a) CD
b) cd
c) cla
d) cdla

Read more
%d bloggers like this: