11th (TN)BIOLOGY ZOOLOGY MCQ Chapter-1, 2 The living world & Kingdom animalia – Book back one word questions and answers – BEST AND BRIGHT FOCUS TO SUCCESS

The living organism is differentiated from non living structure based on

Read more

TN XI BIO-ZOOLOGY SYMMETRY MCQ KINGDOM ANIMALIA PART 10 – FOCUS TO SUCCESS

Animals which do not possess a body cavity are called ___.
  A series of repeated units called segments with a serial repetition of some organs known as________.
Which one is the principal symmetry in diploblastic animals?

Read more

TN XI BIO-ZOOLOGY MCQ LIVING WORLD PART 9 – FOCUS TO SUCCESS

Binomial Nomenclature was popularized by_______.
Nasikabatrachus Bhupathi (Bhupathy’s purple frog) discovered in ____.
12.  Trinominal name (Ternary name like Homo sapiens sapiens of man )  of  Indian house crow_______.

Read more

TN XI BIO-ZOOLOGY MCQ ZOOLOGICAL LIVING WORLD PART 8 – FOCUS TO SUCCESS

Arignar Anna Zoological Park  located in__.
Which one of the following is a classical taxonomical tool ?

Read more

TN XI BIO-ZOOLOGY MCQ TAXONOMICAL LIVING WORLD PART 7 – FUCUS TO SUCCESS

Polymerase chain reaction (PCR) is a technique that is used to ___,
.
INOTAXA means ____.
Which one of the following is a Molecular taxonomical tool?

Read more

TN XI BIO-ZOOLOGY ANIMAL KINGDOM MCQ LIVING WORLD PART 6 BRIGHT FOCUSS TO SUCCESS

Binomial name of jungle cat  or  sand dune cat or sand cat is____.
Who revised the six kingdom system to the Seven Kingdom system?

Read more

TN XI BIO-ZOOLOGY MCQ LIVING WORLD PART 5

Gestation period of Tiger is _____
Crosses between Male horse and Female Donkey results in—–

Read more

XI BIO-ZOOLOGY MCQ ANIMAL KINGDOM PART 2

XI BIO-ZOOLOGY MCQ ANIMAL KINGDOM PART 2
1. Cellular level of organisation is seen in
a) Sponges
b) Cnidarians
c) Flatworms
d) Nematodes
Answer: Sponges
2.Tissue level of organization is seen in
a) Hydra
b) Adamsia
c) Pennatula
d) All the above
Answer: All the above

3. In sponges, the outer layer is formed of platelike cells that maintain the size and structure are known as
a) Pinacocytes
b) Choanocytes (collar cells)
c) Porocytes
d) Amoebocytes
Answer: Pinacocytes
4. Respiratory and digestive functions are carried by
a) Pinacocytes
b) Choanocytes (collar cells)
c) Porocytes
d) Amoebocytes
Answer: Choanocytes (collar cells)

5. Organ system level of organization seen in
a) Flatworms, nematodes
b) Annelids, arthropods & molluscs
c) Echinoderms, chordates
d) All the above
Answer: All the above
6. ___ animal\’s digestive system has only a single opening to the exterior which serves as both mouth and anus.
a) Aschelminthes
b) Annelida
c) Arthropoda
d) Flatworms
Answer: Flatworms
7. Open type circulatory system is found in
a) Urochordates
b) Annelids
c) Cephalochordates
d) Vertebrates
Answer: Annelids
8.Which are the following diploblastic animals?
a) Sea anemones
b) Flatworms
c) Chordates
d) All the above
Answer: Sea anemones
9. Asymmetrical seen in
a) Sponges
b) Adult gastropods
c) Corals
d) Sponges & Adult gastropods
Answer: Sponges & Adult gastropods

10. Pentamerous radial symmetry is seen in
a) Sea anemone
b) Corals
c) Starfish
d) Jellyfish
Answer: Starfish

11. Biradial symmetry is seen in
a) Pleurobrachia
b) Scypha
c) Spongilla
d) Euspongia
Answer: Pleurobrachia
12 Which type of symmetry will be helps in seeking food, locating mates and escaping from predators more efficiently
a) Radial symmetry
b) Pentamerous radial symmetry
c) Bilateral symmetry
d) Biradial symmetry
Answer: Bilateral symmetry
13. _____are example for Enterocoelomate animals
a) Echinoderms
b) Hemichordates
c) Chordates
d) All of the above
Answer: All of the above
14) The water transport system in sponges otherwise called as
a) Water vascular system
b) Ambulacral system
c) Canal system
d) All the above
Answer: Canal system
15) The gut, lung, liver like organs are derived from
a) Outer ectoderm
b) Inner endoderm
c) Middle mesoderm
d) Epiderm
Answer: Inner endoderm

Read more

XI BIO-ZOOLOGY MCQ LIVING WORLD PART-1

1. Carl Woese (1977) and his co- workers classified organisms based on the difference in
a) 16S rDNA genes
b) 5S rRNA genes
c) 23S rRNA genes
d) 16S rRNA genes
Answer: 16S rRNA genes
2. Thermus aquatics is a ________ which can tolerate high temperatures.
a) Virus
b) Fungus
c) Bacterium
d) Mycoplasma
Answer: Bacterium
3. Historia Animalium is written by
a) Augustin Pyramus de Candole
b) Carolus Linnaeus
c) Aristotle
d) Theophrastus
Answer: Aristotle
4. A living organism is differentiated from nonliving structure based on
a) Reproduction
b) Growth
c) Metabolism
d) All the above
Answer: Metabolism
5. Curd is one of the best sources of probiotics, which are friendly bacteria that can improve our health. Example is
a) Lactobacillus sp.
b) Listeria monocytogenes
c) Coxiella burnetii
d) Campylobacter jejuni
Answer: Lactobacillus sp.
6. A group of organisms having similar traits of a rank is
a) Species
b) Taxon
c) Genus
d) Family
Answer: Species
7. Crosses between Male horse and Female Donkey results in
a) Tigon
b) Liger
c) Mule
d) Hinny
Answer: Hinny
8. Every unit of classification regardless of its rank is
a) Taxon
b) Variety
c) Species
d) Strain
Answer: Taxon
9. Which of the following is not present in same rank?
a) Primata
b) Orthoptera
c) Diptera
d) Insecta
Answer: Primata
10. What taxonomic aid gives comprehensive information about a Taxon?
a) Taxonomic Key
b) Herbarium
c) Flora
d) Monograph
Answer: Herbarium
11. Who coined the term biodiversity?
a) Walter Rosen
b) AG Tansley
c) Aristotle
d) AP de Candole
Answer: Walter Rosen
12. Cladogram considers the following characters
a) Physiological and Biochemical
b) Evolutionary and Phylogenetic
c) Taxonomic and systematic
d) None of the above
Answer: Evolutionary and Phylogenetic
13. On the basis of dissimilarities, this species gets classified into
a) Super species
b) Genus
c) Subspecies
d) Super genus
Answer: Subspecies
14. Taxonomically a species is ……….
a) A group of evolutionary related population
b) A fundamental unit in the phylogeny of organisms
c) Classical evolutionary taxonomy
d) A community taken into consideration of an evolutionary base
Answer: A fundamental unit in the phylogeny of organisms
15. A community includes ……….
a) A group of same genera
b) A group of same population
c) A group of individuals from same species
d) Different populations interacting with each other.
Answer: Different populations interacting with each other
16) Zoological name of Indian house crow is
a) Cyrtodactylus varadgirii
b) Corvus splendens splendens
c) Naja naja
d) Chalcophaps indica.
Answer: Corvus splendens splendens
17. Carl Linnaeus is famous for ….
a) Coining the term ‘systematics’
b) Introducing binomial nomenclature
c) Giving all the natural system of classification
d) All of these
Answer: Introducing binomial nomenclature
18. Which form of reproduction is correctly matched?
a) Euglena – transvers binary fission
b) Paramecium – longitudinal binary fission
c) Amoeba – multiple fission
d) Plasmodium – binary fission
Answer: Amoeba – multiple fission
19. The primitive prokaryotes responsible for the production of biogas from the ruminant animals (2016)
a) Thermoacidophiles
b) Methanogens
c) Eubacteria
d) Halophiles
Answer: Methanogens
20. The book “Historia Generalis Plantarum” by
a) John Ray
b) Varad Giri
c) Dr. Subramaniam Bhupathy
d) Cavalier-Smith
Answer: John Ray
21. Salient features of Arthropoda are
a) Aquatic and free living
b) Chitinous exoskeleton and jointed appendages
c) Radulla
d) None of those
Answer: Chitinous exoskeleton and jointed appendages
22. Mollusca is
a) Triploblastic, acoelomate
b) Triploblastic, coelomate
c) Diploblastic, acoelomate
d) Diploblastic, coelomate
Answer: Triploblastic, coelomate
23. Hominidae is __________ of Homo sapiens
a) Class
b) Kingdom
c) Family
d) Genus
Answer: Family
24. Osphradium of Pila globosa is
a) Thermoreceptor
b) Pheretima
c) Chemoreceptor
d) Tangoreceptor
Answer: Chemoreceptor
25. The endocrine gland of insects, which secretes their juvenile hormone?
a) Corpora allata
b) Corpora albicans
c) Corpora melaena
d) Corpora cardiaca
Answer: Corpora allata
26. Wuchereria is found in
a) Lymph nodes
b) Lungs
c) Eye
d) Gonads
Answer: Lymph nodes
27. “Turbellarians” are free living
a) Flatworms
b) Trematodes
c) Nematodes
d) Cestodes
Answer: Flatworms
28. Mouth parts of housefly are
a) Piercing and sucking type
b) Biting and sucking type
c) Sponging and sucking type
d) biting and chewing type
Answer: Sponging and sucking type
29. Fasciola hepatica is
a) Hermaphrodite and Self-fertilizing
b) Hermaphrodite and cross-fertilizing
c) Unisexual
d) Both Hermaphrodite and Self-fertilizing and Hermaphrodite and cross-fertilizing
Answer: Both Hermaphrodite and Self-fertilizing and Hermaphrodite and cross-fertilizing
30. Match the excretory organs listed under column I with the animals given under column II. Choose the answer which gives the correct combination of alphabets of the column.
Column I Column II
A) Nephridia P. Cockroach
B) Malpighian tubules q. Leech
C) protonephridia r. Shark
D) kidneys s. Round worms

a A-q B-t C-s D-r
b A-s B-q C-p D-t
c A-t B-q C-s D-r
d A-q B-s C-t D-p

Answer: A-q, B-t, C-s, D-r.

Read more

Binomial Nomenclature

Binomial names are the Scientific names for organisms. Each scientific name has two components that is 1. One is Generic

Read more
%d bloggers like this: